• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Vergunning artikel 23 aanvragen bij regelmatige import

Als je goederen invoert uit een niet-EU-land, dan moet je btw betalen. Je doet dit normaal gesproken bij de Douane bij de zogenoemde aangifte ten invoer. Deze btw trek je later (als je recht hebt op aftrek van btw) als voorbelasting af in je btw-aangifte. Per saldo kost dit je dus niets, maar je moet de btw wel eerst betalen voor je deze kunt terugvragen. Dit heeft daarmee invloed op de liquiditeit van je bedrijf en dat kan lastig zijn als je regelmatig goederen invoert. Daar is een oplossing voor.

Artikel 23 vergunning: btw bij invoer verleggen naar je btw aangifte

Je kunt namelijk ook de btw bij invoer verleggen. Je geeft deze dan zelf aan in je btw-aangifte. Je moet dan schriftelijk een vergunning artikel 23 aanvragen bij je belastingkantoor. Je hoeft bij de Douane dan geen btw te betalen. In plaats daarvan geef je de btw aan in je btw-aangifte in rubriek 4a als verschuldigd. Heb je recht op aftrek van btw? Dan kun je deze btw ook als voorbelasting aftrekken in je aangifte. Je betaalt dan per saldo niets.

Voorwaarden

De voorwaarden voor een vergunning artikel 23 zijn:

  • Je woont als ondernemer in Nederland of bent daar gevestigd.
  • Je voert regelmatig goederen in uit niet-EU-landen.
  • Je voert een aparte administratie waaruit eenvoudig blijkt hoeveel btw je bij invoer moet betalen.
  • Je moet kunnen aantonen dat je regelmatig goederen invoert uit een niet-EU-land.

Let op!

Als je een vergunning artikel 23 krijgt, mag je geen jaaraangifte doen. Doe je jaaraangifte? Dan krijg je van de Belastingdienst een brief met het verzoek om in het vervolg per kwartaalaangifte te doen.

Bron: belastingdienst.nl


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.