• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Oudedagsreserve valkuil voor zzp’ers

Minder dan de helft van de zzp’ers dat gebruikmaakt van de fiscale oudedagsreserve (FOR) reserveert nu het belastinggeld. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BrightPensioen.

Het percentage van de winst dat je mag reserveren voor je oude dag is 9,44%. ‘Je hoeft het niet daadwerkelijk opzij te zetten, maar het idee is dat je dat geld op een bepaald moment overzet naar een lijfrente zodat het wel vaststaat voor je oude dag. En dan kun je het gebruiken. Maar dat doet een fors deel van de zzp’ers niet’, zegt directeur Zonneveld van Brightpensioen. Hierdoor kunnen zzp’ers volgens Zonneveld in de problemen komen als ze met pensioen gaan of gedwongen worden te stoppen met hun onderneming. Een andere optie is volgens hem flexibeler omgaan met het gebruikmaken van lijfrente als het financieel minder goed gaat met een zzp’er.

Bron: BNR, 02-05-2022


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.