• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Loonheffingen: verhoging vrije ruimte voor 2020 en thuiswerkfaciliteiten

Loonheffingen: verhoging vrije ruimte voor 2020 en thuiswerkfaciliteiten

Een verhoging van de vrije ruimte biedt de mogelijkheid aan werkgevers, die daar ruimte voor hebben, om hun werknemers extra tegemoet te komen in deze moeilijke tijd. De vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom per werkgever is eenmalig en tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3% voor het jaar 2020. Voor het bedrag boven € 400.000 geldt nog steeds 1,2%. De vrije ruimte wordt dus met maximaal € 5200 verhoogd. Werkgevers kunnen werknemers tegemoetkomen door bijvoorbeeld een bloemetje of een cadeaubon aan te bieden. Maar de extra ruimte kan ook worden benut voor thuiswerkfaciliteiten.

Thuiswerkfaciliteiten
Voor wat betreft de thuiswerkplek, zijn er 4 fiscale mogelijkheden:
 
1. Noodzakelijkheidscriterium
Vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen van gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur zijn gericht vrijgesteld, als deze voldoen aan het noodzakelijkheidscriterium. Onder ‘dergelijke apparatuur’ vallen ook de internetverbinding thuis, de printer en cartridges.
 
2. Arbovoorzieningen
Arbovoorzieningen in de werkruimte thuis zijn gericht vrijgesteld als deze volgen uit de arboverplichtingen van de werkgever. Belangrijke voorwaarden bij deze vrijstelling zijn dat de werkgever geen eigen bijdrage van de werknemer vraagt en dat de inrichting van de thuiswerkplek is opgenomen in het arboplan van de werkgever. Onder arbovoorzieningen vallen bijvoorbeeld een ergonomisch bureau en ergonomische stoel, maar ook verlichting.
 
3. Hulpmiddelen
Hulpmiddelen die de werknemer ook buiten de werkplek op kantoor (bijvoorbeeld thuis) kan gebruiken en die hij voor 90% of meer zakelijk gebruikt, zijn gericht vrijgesteld. Dit kan gelden voor computers, laptops, mobiele telefoons, iPads en gereedschappen die op zich niet noodzakelijk zijn, maar die de werknemer wel voor ten minste 90% zakelijk gebruikt.
 
4. Vrije ruimte
Een vergoeding van de kosten die de werknemer maakt om thuis te werken (denk aan extra gas, water en elektriciteit, koffie, thee en dergelijke), is niet gericht vrijgesteld of op nihil gewaardeerd. De vergoeding kan wel worden aangewezen als eindheffingsbestanddeel en ten laste komen van de vrije ruimte.

Hebt u vragen over welke vergoedingen u belastingvrij aan uw werknemers kunt verstrekken?

Neem dan gerust contact met met één van onze adviseurs en zij helpen u graag verder.

Bereikbaarheid

Al onze vestigingen (Barneveld, Ermelo, Hattem en Lunteren) blijven tijdens de corona maatregelen voor u bereikbaar via de reguliere telefoonnummers.

Bel nu

Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.