• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Boeteverlaging MRB geldt ook voor “oude procedure”

Per 1 juli 2023 is het beleid dat de verzuimboete vanwege het niet (tijdig) betalen van de motorrijtuigenbelasting maximaal 50% in plaats van 100% bedraagt. Deze boeteverlaging werkt ook door naar lopende procedures over voorafgaande jaren.

Op 15 april 2021 laat de Belastingdienst een kentekenhouder weten een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting (MRB) van € 2.567 op te zullen leggen. Daarnaast krijgt de kentekenhouder een verzuimboete van € 2.567 opgelegd. Dat is minder dan het wettelijke maximum voor een betalingsverzuim met betrekking tot de aangiftebelastingen. Maar op dat moment bepaalt het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst dat zo’n boete maximaal 100% van de onbetaalde MRB bedraagt. De kentekenhouder gaat in beroep tegen de boete. Rechtbank Zeeland-West-Brabant stelt ten eerste dat per 1 juli 2023 het beleid met betrekking tot verzuimboetes bij naheffingsaanslagen MRB is gewijzigd. Nu bedraagt de betalingsverzuimboete in beginsel hooguit 50% van de onbetaalde MRB. De rechtbank halveert daarom de eerste boete. Vervolgens vindt nog een vermindering plaats van 5% vanwege de onredelijk lange duur van de procedure. Uiteindelijk bedraagt de naheffingsaanslag dus € 1.218.

Bron: rechtbank Zeeland-West-Brabant 10 juli 2023 (gepubliceerd 14 juli 2023).


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.