• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Boete voor btw-ondernemer die doet alsof er een cv is

Als alleen een natuurlijk persoon ondernemingsactiviteiten verricht maar in zijn aangifte omzetbelasting stelt dat een cv btw-ondernemer is, kan de fiscus btw naheffen en een boete opleggen.

Bij de controle van de btw-aangifte onder de naam van een bedrijf en een cv stelt de controlerend ambtenaar vast dat alleen sprake is van een beherend vennoot. De ambtenaar verzoekt deze beherend vennoot diverse malen tevergeefs om een vennootschapscontract te overleggen. Evenmin is sprake van een administratie waarin het kapitaal van de commanditaire vennoot staat vermeld. Verder zijn de resultaten van het bedrijf nergens verantwoord voor een winstbelasting. Bovendien is de bankrekening van de cv gebruikt voor uitgaven met een privékarakter. Alleen de beherend vennoot heeft de beschikkingsmacht over deze bankrekening. De Belastingdienst stelt daarom dat de vennoot een onjuiste aangifte omzetbelasting heeft ingediend. De vennoot krijgt naheffingsaanslagen omzetbelasting en een vergrijpboete van € 10.698 opgelegd. Hof Amsterdam vindt de naheffing terecht. Maar het hof verlaagt de boete naar € 8.550 omdat niet steeds sprake was van opzet en omdat de redelijke termijn is overschreden.

Bron: Hof Amsterdam 17-01-2023 (gepubl. 31-05-2023)


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.