• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Advies van de accountant: Compensatieregeling rente doorlopende kredieten

Jarenlang hebben veel banken te hoge rentes berekend op doorlopende kredieten of roodstand met variabele rente. Diverse banken zijn hierover op de vingers getikt door het Klachteninstituut Financiele Dienstverlening (Kifid). 

Wat is er gebeurd?

Consumenten sloten in het verleden vaak kortlopende kredieten met een variabele rente af. Deze rente zou meebewegen met de marktrente. Maar toen de marktrente daalde, bleef de bank hoge rente berekenen. Op dat moment hadden consumenten mogen verwachten dat zij juist mínder rente moesten gaan betalen.  

Dat had inderdaad het geval had moeten zijn, volgens het Kifid: Klanten hadden minder rente moeten gaan betalen. Het Kifid oordeelde dat deze klanten hiervoor een compensatie moesten krijgen.  

Wat is het gevolg?

Inmiddels hebben diverse banken een compensatieregeling opgezet en diverse gedupeerden hebben een voorstel ontvangen.  

Het advies van ODG

Accepteer deze voorstellen niet direct. Bij ODG hebben we al een aantal keren geconstateerd dat de compensatieregeling verkeerd berekend was. In deze gevallen heeft dat geleid tot een hogere compensatie, van soms wel enkele duizenden euro’s. Zo is bijvoorbeeld niet in alle gevallen rekening gehouden met het effect van rente-op-rente. Het idee hierachter is dat je met de te veel betaalde rente het doorlopende krediet had kunnen aflossen. Vanwege de veel te hoge berekende rentes is dit maar beperkt gedaan.  

Contact met ODG

Hebt u een compensatievoorstel ontvangen? Of verwacht u recht te hebben op compensatie? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.  


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.