• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Vleeskuikenprijs gaat gestaag omhoog

Er is een grote vraag naar kip, maar het aanbod ontbreekt. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen gestaag blijven stijgen.

Eind februari gaven sommige slachters aan dat ze wat rustiger aan wilden doen. Liever een dagje minder slachten dan meer betalen. Dat leidde toen nog tot onveranderde prijzen. Nu komt er toch weer 3 cent bij voor de niet-contractgebonden vleeskuikens omdat men ineens weer zoveel mogelijk wil slachten.

Vrije prijzen Barneveld naar € 1,10 per kilo

De vrije prijzen op pluimveebeurs in Barneveld stijgen hierdoor naar € 1,10 per kilo. In het Belgische Deinze zijn de prijzen met 2 cent verhoogd naar € 1,17 per kilo. Ook de contractprijs ABC gaat daar omhoog. Na een stabilisering in de afgelopen twee weken komt er bij de contractprijs voor levering in week 10 nu 2 cent bij en stijgt de prijs naar € 1,11 per kilo.

Voorlopig blijft het aanbod aan vleeskuikens zeer krap. Ruimingen en beperkingen als gevolg van vogelgriep laten duidelijke sporen na. Daarnaast komt er bijna geen kip uit het buitenland. Aanvoer vanuit Oekraïne ligt stil als gevolg van de oorlog met Rusland. Ook vanuit Polen komt er bijna geen kip deze kant op. De uitbeners zijn nu ineens op zoek naar andere leveranciers. Om wat te bemachtigen, moet er dan ook wat meer geld bij.

Prijsverhoging te traag voor pluimveehouder

Voor de pluimveehouder verloopt de prijsverhoging te traag. Zij zien met lede ogen aan dat de prijsstijgingen in het voer veel sterker zijn. Daar komt bovenop dat ook de energiekosten sterk stijgen. De kosten stijgen met euro’s terwijl de kuikenprijs slechts enkele centen stijgt, constateert een pluimveehouder sip. De geschiedenis leert dat de vleeskuikenprijs ook niet zo snel grote sprongen maakt, zoals deze week de plus 18 cent per kilo bij de varkens in Duitsland. “Ja ooit, toen na de uitbraak van MKZ. Toen wilde men ineens alleen nog kip”, herinnert een pluimveehouder zich.

Voorlopig moeten pluimveehouders genoegen nemen met wekelijks kleine stapjes. En hopen dat vogelgriep hun bedrijf niet aandoet. Slachterijen zien het aanbod vanwege de ruimingen en de beperkingen ten aanzien van het opzetten voorlopig niet toenemen.

Bron: boerderij.nl


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.