• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Verplicht rustgewas op zand- en lssgrond

Op bouwland op zand- en lössgrond moet in de periode 2023 tot en met 2026 minimaal één keer een rustgewas geteeld worden. Deze verplichting geldt niet voor:

  • Voor teelten van gewassen die vanaf 1 januari 2023 meer dan vier jaar onafgebroken op een perceel staan;
  • of Voor biologische teelten.

Rustgewas als hoofdteelt

De verplichting tot het telen van een rustgewas kan ingevuld worden door het telen van een aangewezen gewas als hoofdteelt. Toegestaan zijn onder meer: grassen, granen, luzerne en verschillende soorten bloembollen.

Onbemest vanggewas

Er kan ook voldaan worden aan de rustgewasverplichting door na een korte hoofdteelt een vanggewas in te zaaien. Dit vanggewas moet vóór 1 september worden ingezaaid en mag niet bemest worden. Inzet rustgewas als eco-activiteiten Een geteeld rustgewas kan mogelijk ook ingezet worden als eco-activiteit in het GLB. Sommige rustgewassen kunnen meetellen voor de eco-activiteit rustgewas. Een onbemest vanggewas kan gebruikt worden voor de eco-activiteit ‘groenbedekking’.  Daarvoor moet het vanggewas wel blijven staan tot 1 maart en moet mechanisch ondergewerkt worden zonder vooraf doodspuiten.


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.