• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Vastlegging gegevens bij mestboekhouding 2022

Aan het einde van het jaar moet de mestboekhouding weer afgesloten worden. Welke gegevens moeten worden vastgelegd en waar moet u op letten?

Algemeen

Bepaling van de omvang van de mestvoorraden. Leg deze per mestopslag vast. Vastlegging van de voorraden overige meststoffen (kunstmest). Vaststelling gemiddeld aantal aanwezige dieren over 2022 (veesaldo- of diertelkaart). Periode en aantal naar natuurterreinen uitgeschaarde dieren.

Staldieren

Leg het aantal op 31 december aanwezige dieren en het bijhorende gewicht vast. Bepaal de omvang van de voervoorraden.

Melkvee (BEX/kringloopwijzer)

Hoeveelheid geproduceerde koemelk (afgeleverd, zelf verzuiveld, melk voor kalveren, ‘antibioticamelk’ en privé-melk). Zorg dat alle partijen ruwvoer (kuilen, maar ook alle losse balen) zijn bemonsterd en dat de omvang is vastgesteld door de monsternemer. De bedrijfsplattegrond met daarop de plaatsen van alle voeropslagen dient ondertekend te zijn door u en de monsternemer. Leg de omvang van de voervoorraden (ruwvoer, bijproducten, krachtvoer) per einde van het jaar vast op een situatieschets en voorzie deze schets van datum en handtekening.

Zorg ervoor dat de vastgelegde gegevens overeenkomen met de financiële administratie.


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.