• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Vaste stemming op uienmarkt met hogere prijzen

De telersprijzen stijgen. De stemming is na de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog vaster geworden onder telers, omdat bleek dat in Nederland 17,4% minder uien zijn geoogst.

De beurs in Emmeloord noteert begin november voor gele zaaiuien 30% grof op € 27 tot € 30 per 100 kilo (+€ 1,50). Voor gele uien 60% wordt tussen € 28 en € 30 genoteerd (+€ 0,50). De telersprijs zet de afgelopen weken stapjes omhoog en op termijn ligt het bod nog hoger: € 35 voor eind dit jaar met participatie. Dat is een indicatie dat er meer muziek in de markt zit.

Aan de andere kant staat de baalprijs eerder onder druk dan dat deze mee omhoog beweegt. Het maakt dat verwerkers in een spagaat terechtkomen. Ook exporteurs merken dat een hoge baalprijs voor met name overzeese bestemmingen de afzet lastiger maakt.

Grotere verwerkingscapaciteit

De afzet loopt niet heel slecht, maar de stemming is dus minder bij sommige verwerkers. De verwerkingscapaciteit is met ruim 40.000 ton per week groter dan de krappe 30.000 ton uien die in de eerste weken van oktober zijn uitgevoerd. Hierdoor voelt het bij met name de kleinere verwerkers en verpakkers rustig op de werkvloer.

Werkvoorraden lijken tot medio november nog wel voldoende te zijn. Maar er wordt overwogen om eigen voorraad door te schuiven, omdat die goedkoper is dan partijen voor de huidige daghandel. Kopers durven niet echt een stap te zetten, waardoor niet heel veel zaken worden gedaan.

Uien van mindere kwaliteit naar Polen

De vraag is verder wel breed, al gaan er geen grote hoeveelheden uien weg. Daarnaast worden uien van mindere kwaliteit in Polen afgezet. De kwaliteit is niet overal goed en fusarium komt overal wel voor.

Prognose: vaste stemming.

Bron: Boerderij.nl


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.