• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Vaste markt zorgt voor plussen zuivelprijzen

De zuivelmarkt zit in een positieve flow. Prijzen van vloeibare zuivelproducten zetten al enkele weken stappen naar boven. Vorige week volgden schoorvoetend vaste producten met hun prijzen en dat lukte deze week over de hele linie. In verhouding met rauwe melk is room duur met € 6,60 per kilo.

De melkaanvoer zou tegenvallen, al trekt die in Duitsland weer aan, hoewel seizoensmatig de productie laag is. Gehaltes in de melk lopen terug en bijvoorbeeld acties bij Duitse supermarkten lopen nog. Maar dat alles lijkt niet voldoende om dit prijsniveau te kunnen verklaren. De prijs van rauwe melk steeg evenwel naar € 0,46 per kilo. Boterprijzen lopen op richting € 4.700 in het vierde kwartaal en € 4.850 in het opvolgende kwartaal. Door meer verkopers op de markt stabiliseert de boterprijs..

Lees verder onder de grafiek zuivelprijzen

Embed tag in HTML

Poeder interessanter

Mageremelkconcentraat maakt een stap naar boven en ligt rond € 2,40 per kilo. Net als bij room is de sterke stijging voor de tijd van het jaar opmerkelijk. De poedermarkt veert flink op. Voor mageremelkpoeder voor voedseldoeleinden stijgt de prijs naar € 2.450 per ton, voor veevoeder is die prijs zo’n € 100 lager. Geholpen door een zwakkere euro is poeder een stuk interessanter geworden voor de handel in dollars. Op de wereldmarkt lijkt ook meer reuring te ontstaan, al blijft het lastig te doorgronden waarom nu ineens de handel een vlucht naar boven neemt. Als een van de redenen wordt genoemd dat de poederprijzen in de afgelopen tijd te laag stonden.

Voor Goudse kaas blijft een prijsval uit. Sterker nog, deze week trekt de prijs verder aan naar € 3,70 per kilo. Hoewel er voor het gevoel meer kaas is geproduceerd door de betere verwaarding dan met boter en melkpoeder, zeggen producenten nauwelijks voorraden te hebben. Ook Cheddar stijgt weer in prijs, wat ook voor mozzarella geldt. Hiervoor stijgt de prijs naar € 2,40 per kilo.

Europese melkprijs boven € 41 per 100 kilo

De gemiddelde melkprijs in Europa komt uit op € 41,64 per 100 kilo. Ten opzichte van juli is dat een verlaging van € 0,55. Dat blijkt uit het maandelijkse rapport de EDF-ZuivelNL Internationale Melkprijsvergelijking.

Terugkijkend naar vorig jaar augustus is de melkprijs inmiddels ruim € 11 lager. De melkprijzen van Ierse melkverwerkers staan onder druk in augustus, dat hangt volgens het maandelijkse rapport sterk samen met prijsdruk bij voor Ierland belangrijke commodity’s op de internationale zuivelmarkt. Gemiddeld zakken de melkprijzen met € 2,25. Opvallend stabiel zijn de Franse melkprijzen die zonder uitzondering ruim boven € 40 per 100 kilo blijven. Een kleinere melkaanvoer in het land houdt de prijzen in de been.

Het prijsniveau in België, Nederland en Duitsland ligt lager, waarbij de prijs van DMK en Milcobel onder de € 40-grens ligt. Het Spaanse Capsa verlaagt de melkprijs met € 1,30 deze maand. Doordat het bedrijf sinds april niet alle toeslagen in de opbouw meeneemt, komt de melkprijs in augustus uit op € 48,36 per 100 kilo.

Het Finse Valio is momenteel de enige zuivelverwerker in Europa die nog meer dan € 50 per 100 kilo melk uitbetaalt. Buiten Europa valt op dat Fonterra de berekende melkprijs opnieuw naar beneden heeft bijgesteld. De Class III-melkprijs herstelde in augustus juist. In Zwitserland ligt de melkprijs nog op het duizelingwekkende niveau van ruim € 75 per 100 kilo.

Embed tag in HTML

Prognose: vaste markt met prijzen op huidig niveau.

Bron: Boerderij.nl


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.