• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Varkensmarkt stabiel met positieve ondertoon

De varkensmarkt zet ook deze week zijn onveranderde koers voort. Slachterijen en handelaren houden hun noteringen stabiel.

Compaxo blijft staan op € 1,53 en Van Rooi Meat op € 1,55 per kilo geslacht gewicht. Dat behoud van de stabiele koers ging wel met redelijk veel gemak, doordat er deze week minder vlees geplaatst moet worden door het wegvallen van tweede pinksterdag als werkdag. Het vleesaanbod is daardoor deze week beperkter.

Nederland onderaan in prijsvergelijking

In België en Spanje stegen de varkensprijzen. In Spanje is het varkensaanbod beperkt. Slachtingen worden naar voren gehaald en het slachtgewicht daalt snel. Afgelopen week zakte het gemiddeld geslacht gewicht volgens ISN met maar liefst 730 gram en zit ruim onder het gewicht van vorig jaar. De Spaanse varkensprijs stijgt daarmee in de Europese varkensprijsvergelijking van ISN met 1,8 cent naar € 2,054 per kilo geslacht gewicht.

De Belgische notering boekte gemiddeld zelfs bijna 4 cent bij en komt daarmee op € 1,68 per kilo. Ook hier is teruglopend aanbod een oorzaak, maar ook de gunstige omstandigheden in Oost-Europa spelen mee. De Belgen exporteren veel karkassen naar Polen voor verdere verwerking daar. Het beperkte Poolse aanbod heeft daarmee ook in België zijn uitwerking.

Nederland staat met een trieste € 1,602 per kilo geslacht gewicht onderaan in de Europese prijsvergelijking. Er ligt dus huiswerk voor de Nederlandse slachterijen om met betere prijzen te komen. De uitgangspunten lijken er te zijn: ook hier is het aanbod niet groot en dalen de slachtgewichten. Over 14 dagen verwachten handelaren dat de eerste varkens geleverd worden die als duurste big zijn opgelegd. Dat was in de tijd dat er minder biggen waren dan plekken om te vullen. Dus dat voedt de verwachting dat het varkensaanbod nog verder terugloopt de komende weken. En dat terwijl de periode met korte weken is afgesloten, waardoor het aantal slachtingen wel op peil kan blijven.

Voor een plus is volgens slachterijen echter consumptie nodig, en daar ontbreekt het aan. De vleesverkopen in de winkels zijn sinds januari met 6% teruggelopen. Ook zien slachterijen dat afnemers niet de volledige gecontracteerde hoeveelheden afnemen en dat daardoor de hoeveelheid vlees in opslag toeneemt

Hoop op Azië

Slachterijen loeren op Azië als mogelijke sleutel voor prijsverbetering. Ze zien de vraag naar vleesdelen toenemen in landen als Korea en Vietnam. China neemt wel nog alleen bijproducten af, maar ook die lopen in volume en prijs soepeler weg. Scheepvaart is daarbij nog een hindernis. Door het gebrek aan retourvracht zijn er minder transportbewegingen en is vervoer nog duur. Maar ook dat begint weer te normaliseren. Daardoor stijgt de hoop dat de afzet naar Azië na lange tijd weer een rol van betekenis kan gaan vervullen bij de prijsvorming.

Bron: boerderij.nl


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.