• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Uienprijzen redelijk stabiel op afgekoelde markt

De uienmarkt is wat afgekoeld. Verwerkers en exporteurs hebben de afgelopen periode wel gepoogd om waar het kon uien vast te leggen. De prijs zal de komende periode in beweging blijven.

Het ligt er maar net aan om welke maatsortering en welke kwaliteit het gaat, wat dan vervolgens voor de uien wordt betaald. Het prijsverschil bij verwerkers is ondertussen best groot. Baalprijzen liggen soms € 5 tot € 10 per 100 kilo uit elkaar. Daarom wordt door klanten ‘geshopt’ en ook weleens tussen verwerkers overgelopen.

De gemiddelde baalprijs zit momenteel rond € 90 per 100 kilo. De afzet verloopt verder prima, al is het deze week rustiger dan in de voorgaande periode. De meeste uien worden in Europa afgezet en gaan vervolgens naar supermarkten.

De beurs in Middenmeer noteerde eerder deze week voor gele uien tussen € 70 en € 86 per 100 kilo. Dat is een euro omhoog. Telersbeurs Goes noteert niet meer sinds week 10 en Emmeloord heeft deze week weer een streepje gezet voor gele uien. Voor rode uien heeft de beurscommissie van Emmeloord stabiel genoteerd tussen € 26 en € 41 per 100 kilo voor alle maatsorteringen. De markt voor rode uien gaat zijn eigen gangetje – deze staat los van de gele uien.

Tekst gaat door onder grafiek uienprijzen

Verschuivingen op de markt

Er vinden best wat verschuivingen van partijen uien plaats op de markt. Wat in opslag zit bij verwerkers – en normaal niet meer wordt meegenomen als voorraad – is ineens weer beschikbaar. Dat komt omdat verwerkers soms aan de verplichting bij de boer willen voldoen en dan een andere verwerker zoeken die de uien direct kan afzetten. Zo vinden verschillende partijen dit seizoen een tweede of derde eigenaar. Maar per saldo komt er geen ui bij. Voor nu moet de markt het doen met de bestaande uien, en uien uit Europa en verre bestemmingen komen erbij.

Verder vooruitkijkend staan telers in de startblokken om het land op te gaan, maar het weer is er deze week nog niet naar om uien te zaaien. Ook omdat de grond nog redelijk nat is. Telers willen wel een vroege oogst. Maar uiteindelijk gaat het om het groeiseizoen.

Prognose uienprijzen: prijshoudende uienmarkt.

Bron: boerderij.nl


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.