• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Toezegging helpdeskmedewerker baat niet

RVO weigert de uitbetaling van betalingsrechten omdat de aanvraag te laat is ingediend. De landbouwer is het hier niet mee eens, maar krijgt geen gelijk.

In 2017 dient een landbouwer op 15 mei zijn gecombineerde opgave in en vraagt uitbetaling van zijn betalingsrechten aan. Tijdens het indienen treedt er een storing op. Daarom belt hij RVO met de vraag hoe nu verder? Hij krijgt het geruststellende antwoord dat de ontvangstbevestigingen later worden verzonden. Op 19 juni 2017 dient hij de aanvraag veiligheidshalve nogmaals in omdat hij nog steeds geen ontvangstbevestiging heeft gehad.

Nadat RVO zijn aanvraag weigert uit te betalen, omdat hij buiten de kortingsperiode zijn aanvraag heeft ingediend, krijgt hij ook van het College van beroep voor het bedrijfsleven geen gelijk. Het College overweegt dat alleen tijdig ingediende aanvragen voor uitbetaling in aanmerking komen. Ook heeft de landbouwer de storing onvoldoende aangetoond. De landbouwer beroept zich ook het vertrouwensbeginsel; hij had gebeld en kreeg een geruststellend antwoord. Het College oordeelt dat een beroep op het vertrouwensbeginsel niet mag worden aangevoerd tegen een voorwaarde uit de Regeling zelf. Hij had zelf onderzoek moeten doen.

Al met al een voor de landbouwer teleurstellende uitspraak.

Moraal van dit verhaal

Een landbouwer blijft, ondanks de geruststellende woorden van een helpdeskmedewerker van RVO, zelf verantwoordelijk voor het tijdig indienen van zijn gegevens. In gevallen waarin een helpdeskmedewerker een belangrijke toezegging doet is het zaak om deze altijd schriftelijk (bijvoorbeeld per E-mail te bevestigen). Dit laatste zal in dit geval waarschijnlijk ook niet geholpen hebben en zal de eigen verantwoordelijkheid herleven.


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.