• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Rustige markt bijproducten veevoer, stoomschillen goedkoper

Ondanks dat de markt voor bijproducten veevoer nog steeds met tekorten werkt, is het relatief rustig. Eiwitrijke grondstoffen zijn duur en lijken voorlopig ook niet in prijs te zakken.

Energie is gedaald in prijs en staat ook de komende tijd nog onder druk. In de fritesverwerking is met name het aanbod van aardappelstoomschillen ruim. Doordat de aardappelschil dikker wordt tijdens bewaring, blijft meer over als rundveevoer. De prijs van het product zakt hierdoor met 10 cent tot € 2,90 per procent drogestof. Dit prijspeil werd vorig jaar in mei voor het laatst gehaald, waarna het tot november steeg tot zelfs € 3,40, maar daalde sindsdien.

Zetmeelverwerking

In de zetmeelverwerking is de fabriek in Ter Apelkanaal aan het afdraaien deze week. Dan worden alleen op de locatie in Gasselternijveen aardappels verwerkt. Het alternatief erwtenvezels is goed voorradig. De beschikbaarheid van bierbostel blijft matig, Het brouwvolume is al klein en fabrieken gebruiken deze relatieve rustige tijd om onderhoud te plegen. De levertijd schommelt rond 14 dagen.

Rustige ruwvoerhandel

In de ruwvoerhandel is het rustig. Stro wordt gestaag gevraagd. Het product zelf wordt niet duurder, maar vanuit Zuid-Europa zijn transportkosten hoog. De handel in mais is nog rustig, maar zal nog wel op gang komen. De prijs ligt tussen € 90 en € 100 per ton afhankelijk van kwaliteit, maar ook worden nog hogere bedragen voor kuilmais genoemd.

Prognose prijzen bijproducten veevoer: eiwit stabiel tot duurder, energie stabiel tot goedkoper.

Bron: boederij.nl


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.