• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Prijzen vloeibaar zuivel stijgen voorzichtig

De vloeibare zuivelmarkt trekt enigszins door. Vorige week liet de prijs van room al een klein herstel optekenen en die zet deze week door.

De prijs beweegt zich richting € 5 en komt uit rond € 4,90 per kilo. Het wisselvallige weer weerhoudt de foodservice om volledig los te gaan, maar de vraag is prima op het moment.
Lees verder onder de grafiek zuivelprijzen

Afgevlakte aanvoerpiek melk

De aanvoer van melk is stevig op het moment, maar lijkt niet een scherpe piek te bereiken. De uitdaging is nog wel groot bij verwerkers, mede doordat de gehalten in de melk hoog zijn. De stakingen bij FrieslandCampina spelen het bedrijf parten. Volgens een handelaar is gepland onderhoud in een fabriek uitgesteld om voldoende capaciteit te houden om melk te verwerken. Dat lijkt de druk voor een deel weg te nemen. Op het moment is voor 27 cent per kilo rauwe melk te koop.

De prijs van boter stabiliseert zich rond de € 4.600 per ton bij een zeer rustige handel. Mageremelkconcentraat bleef vorige week nog achter in prijs, maar kan deze dagen wat aantrekken. Net als bij room was het aanbod groot, maar nu trekt de vraag aan. De prijs schommelt in een ruime range tussen de € 1,60 en € 1,75 per kilo.

Ook de poedermarkt krijgt een duwtje naar boven, al is dat niet door een toenemende vraag naar poeder. Twee tenders uit Algerije hebben wat reuring in de Europese poedermarkt gebracht, maar het lijkt op een rimpeling in de vijver. Vooralsnog verwachten handelaren een markt met weinig beweging en een prijs op zo’n € 2.400 per ton. Voor de feedsector verloopt het moeilijker en zijn bedrijven niet erg geïnteresseerd in poeders. Dat blijft de komende tijd staan prijzen onder druk in de komende tijd.

De kaashandel blijft opmerkelijk stabiel. Al lange tijd zweeft de prijs van jonge Goudse boven de € 3 per kilo en producenten krijgen het voor elkaar om op hogere prijsniveaus kaas te verkopen. De prijs ligt tussen de € 3,35 en € 3,30 per kilo.

Prognose zuivelprijzen: voorlopige prijsbodem bereikt.

Bron: Boerderij.nl


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.