• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Oproep minister tot uitzetten fijnstofreducerende technieken

De minister van LNV roept pluimveehouders op om uit voorzorg hoogspanningstechnieken in stallen ten behoeve van fijnstofreductie uit te zetten. Er zijn signalen binnengekomen dat bij het gebruik van deze technieken in pluimveestallen het risico op een stalbrand toeneemt. In de huidige uitvoering zijn ze volgens experts eigenlijk niet geschikt voor gebruik in stallen.

Het gaat om de volgende technieken:

  • Positieve ionisatie d.m.v. ionisatie-units met ingebouwde coronadraden en collectoroppervlak (E7.17 (BWL2020.05));
  • Negatieve ionisatie d.m.v. coronadraden met 40 emitters per meter (prikkeldraad) (E7.16 (BWL2020.04));
  • Ionisatiesysteem met negatieve coronadraden (E7.2 (BWL2009.18.V2)).

Gevolgen

De minister gaat in gesprek met Omgevingsdiensten over de gevolgen voor vergunningen en zal hun vragen het uitzetten van hoogspanningstechnieken tijdelijk te gedogen. In 2020 en 2021 zijn in totaal 133 hoogspanningstechnieken gesubsidieerd via de investeringsmodule van de Subsidie brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv). Uitgezocht wordt of voor deze pluimveehouders vervangende technieken beschikbaar zijn of dat mitigerende maatregelen kunnen worden getroffen, zodat de huidige technieken toch toegepast kunnen worden. Op dit moment is nog geen zicht op mitigerende maatregelen. Het uitschakelen van deze fijnstofreducerende technieken zal mogelijk ook gevolgen hebben voor het werkklimaat van het personeel. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen om mogelijke gezondheidsrisico’s te voorkomen.


Neem contact op met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of hebt u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze accountants of adviseurs of laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk met u contact op.