Actueel
Agro
Gepubliceerd op 13 december 2018

Controleer besluit uitbetaling betalingsrechten

RVO.nl is gestart met het uitbetalen van de basispremie, de vergroeningspremie en de hectaretoeslag voor jonge landbouwers. Naar verwachting heeft op 31 december 95% van de aanvragers een beslissing ontvangen.

Controle beslissing

Het is raadzaam om de bijbehorende beslissingen goed te controleren en zonodig tijdig bezwaar te maken. Daarbij zullen in ieder geval de volgende punten gecontroleerd moeten worden:

  • Wijkt de geconstateerde oppervlakte af van de opgegeven oppervlakte?
  • Is er een randvoorwaardenkorting toegepast?
  • Is er een korting op de vergroeningspremie toegepast?
  • Is de aangevraagde toeslag voor jonge landbouwers gehonoreerd?

Bezwaar maken

Wanneer men het niet eens is met de beslissing, kan men binnen zes weken bezwaar maken. Dit is alleen zinvol, indien daarmee ook daadwerkelijk een voordeel in het kader van de betalingsrechten behaald kan worden. Het heeft bijvoorbeeld geen zin bezwaar te maken tegen een kleiner vastgestelde oppervlakte, indien ook bij deze kleinere oppervlakte alle betalingsrechten benut kunnen worden.

Bezwaar maken tegen een kleiner vastgestelde oppervlakte heeft evenmin zin, wanneer het verschil tussen de aangevraagde en de geconstateerde oppervlakte op perceelsniveau minder is dan 2%. RVO.nl mag dan uitgaan van de juistheid van de opper­vlak­te van het zogenaamde referentieperceel en afzien van een verdere beoordeling van het ge­schil. Zij hoeft dan dus niet in te gaan op de door de land­bouwer aangedragen argumenten. RVO.nl kan zich echter niet beroepen op de 2%-regel, indien er sprake is van een duidelijke verandering in het veld, waardoor het referentieperceel niet meer actueel is (bijvoorbeeld bij demping van een sloot).

Een kleinere oppervlakte is weliswaar een nadeel voor de gebruiksruimte voor meststoffen, maar dan moet hiertegen bezwaar gemaakt worden in het geval er een mestboete wordt opgelegd vanwege een overschrijding van de gebruiksnormen.

Randvoorwaardenkorting

Indien er een randvoorwaardenkorting is opgelegd, zal tijdig bezwaar gemaakt moeten worden tegen de aankondiging van deze korting. Deze aankondiging is apart verstuurd. Het heeft geen zin om bij een randvoorwaardenkorting bezwaar te maken tegen de beslissing tot uitbetaling van de betalingsrechten.

 

Hoor- en optiekcentra zijn voor de BOR niet één bedrijf

Gepubliceerd op
26 maart 2024
Agro

Geen zelfstandigenaftrek door teveel uren in dienstbetrekking

Gepubliceerd op
25 maart 2024
Agro

Overgenomen schuld aan bv behoort tot verkoopprijs ab

Gepubliceerd op
24 maart 2024
Agro