Nieuws
Gepubliceerd op 14 januari 2021

Klantverhalen: Hoezo, cijfertjes saai? Als sparringpartner maak ik het verschil!

Een nieuwe blog in de serie klantverhalen. Accountant/teamleider Claudia Schäffers-Elderhorst AA vertelt aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe zij meerwaarde levert aan stichtingen.

Een tijdje geleden benaderde  het bestuur van stichting Veluwe Mooi (uiteraard een fictieve naam) ons kantoor. De wens was een sparringpartner die de stichting adviseert op financieel en fiscaal gebied, een accountant die meer doet dan alleen een jaarrekening opstellen. Bij een stichting liggen de belangen vaak anders dan bij andere bedrijfsvormen, daarom is het adviseren van een stichting een andere tak van sport. Met vele bv’s, vof’s, eenmanszaken én stichtingen in ons klantenbestand, zijn we bij telt® van alle markten thuis.

Stoffig

Ooit, in een stoffig verleden, hield ik me als accountant vooral bezig met het opmaken van jaarrekeningen en andere cijfertjes. Anno nu ben ik een sparringpartner, die haar dagen vult met financiële, bedrijfseconomische en fiscale advisering. Bij telt® besteden we hier het grootste deel van onze tijd aan. Maar hoe zit het dan met die stoffige cijfertjes?    

Automatisering

Onze vergaande automatisering is het antwoord op die vraag. Handige online tools en bijvoorbeeld automatische bankkoppeling maken het verwerken van de administratie en facturatie en veel eenvoudiger en sneller dan voorheen. Bij telt® lopen we voorop in automatisering.

Wegnemen van fiscale risico’s

Door de financiële administratie te automatiseren, blijft er veel meer tijd over voor advisering. In het ingewikkelde fiscale landschap en de uitgebreide keuzes op bedrijfseconomisch, zoeken veel ondernemers een adviseur die meedenkt. Samen de koers uitstippelen, bepalen waar kan worden bezuinigd, subsidies meepikken, kortom: optimaal bedrijfsrendement behalen. Voor het stichtingsbestuur van Veluwe Mooi hebben we eerst de administratie en de boekhouding opnieuw ingericht. Daardoor is het veel eenvoudiger voor de directie om managementinformatie te verkrijgen en rapportages te maken voor bijvoorbeeld de toezichthouder. Door de nauwe samenwerking met de stichtingsdirectie, weet ik op welke vlakken advies nodig is. Ik herken de signalen. Zo ontdekte ik op tijd de fiscale risico’s die het bedrijf liep. Samen met onze fiscalist, die gelukkig dagelijks tot onze beschikking is, heb ik de risico’s in kaart gebracht. We konden ze minimaliseren én zorgen voor mooi fiscaal voordeel. Het toezichthoudend orgaan en de directie waren hier uiteraard erg van gecharmeerd, net als van ons aanvullend financieel advies. Op zulke momenten voel ik me Superwoman! Hoezo, cijfertjes saai?  

Subsidieoverzicht met één druk op de knop

Stichting Veluwe Mooi komt voor diverse subsidies in aanmerking. Tot voor kort werd bij de stichting per kostenpost handmatig opgezocht welke kosten wél en niet onder een subsidie vielen. Een tijdrovend klusje. Dankzij een handige online tool van telt® is nu met één druk op de knop helder om welke kosten het hierbij gaat. Bijkomend voordeel is de handige rapportage voor de subsidieverstrekker.  Voorheen trok men dan een dag uit om met Excel aan de slag te gaan. Nu is de rapportage tijdens een kop koffie geregeld en is het voor de subsidieverstrekker inzichtelijk waaraan de zak met geld is besteed. Als accountant ben ik bij een bedrijf of stichting vaak als een soort interimmer betrokken, om op te treden als adviseur en de financiële huishouding te optimaliseren. Dát maakt de accountancy voor mij zo’n mooi vakgebied. Vanaf dag één ben ik aangehaakt, en niet pas aan het eind van het jaar bij het opstellen van de jaarrekening.   


Schadevergoeding voor PAS-melders

Gepubliceerd op
18 april 2024

Hoger budget Lbv/Lbv-plus, langere openstelling Lbv-plus

Gepubliceerd op
18 april 2024

Geen ambtshalve vermindering na fiscale afrekening

Gepubliceerd op
17 april 2024