• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Het is al 2020, maar we moeten nog wel aangifte inkomstenbelasting 2019 doen. In deze column vindt u aandachtspunten om maximaal voordeel te behalen.

Wat moet u doen?
De jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting dient u altijd achteraf in. Dit voorjaar doet u dus de aangifte voor 2019. Het is verstandig om te beginnen met het verzamelen van de benodigde gegevens, zoals jaaropgaven en financiële overzichten van 2019. Download vervolgens de vooraf ingevulde aangifte op de website van de Belastingdienst. Dit kan vanaf 1 maart. Controleer deze gegevens goed en corrigeer of vul ze aan met de gegevens die niet bekend zijn bij de Belastingdienst.

De aftrekposten dient u zelf in te vullen
Giften en ziektekosten zijn voorbeelden van kosten die mogelijk als aftrekposten zijn op te voeren. Bij giften wordt onderscheid gemaakt tussen periodieke giften en overige giften. Het voordeel van een periodieke gift is dat deze geheel aftrekbaar is. Bij de overige giften is een drempel van toepassing. Om aan te tonen dat een gift periodiek is, moet er een overeenkomst voor een langere periode bestaan. Bij de ziektekosten worden de aftrekbare ziektekosten verhoogd als er sprake is van een laag inkomen bij een AOW’er.

Optimalisatie toepassen
Het toepassen van fiscaal partnerschap kan veel voordeel opleveren. Door aftrekposten juist te verdelen kunt u belasting besparen, vooral als u de mogelijkheid hebt om een aftrekpost in mindering te brengen op het hoogste inkomen van belastingplichtige of partner. Daardoor wordt het afgetrokken tegen een hoger belastingtarief. Ook in box 3 kan een optimale verdeling zorgen voor een besparing van honderden euro’s aan belasting. Bent u gehuwd, dan is het fiscaal partnerschap verplicht. Trouwt u in de loop van dit jaar of woont u samen, dan is fiscaal partnerschap een keuze.

Middeling van inkomen
Als het belastbaar inkomen van box 1 in drie opvolgende jaren sterk in hoogte verschilt, kan middeling van inkomens belastingvoordeel opleveren. Het voordeel moet wel meer bedragen dan de drempel.

Twijfelt u of bovenstaande regels op uw situatie van toepassing zijn?

Laat dan uw aangifte controleren door ons. Of heeft u andere vragen over belastingen? Neem dan telefonisch contact op met een van onze adviseurs.

Komt u liever persoonlijk langs?
Bel dan nu voor een afspraak op uw vestiging naar keuze.

Bel nu