• Al 70 jaar toonaangevend accountantskantoor
  • Compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten
  • Persoonlijke relatie met kennis van uw bedrijf
Barneveld Lunteren

Factureren in 2020, waar moet u op letten?

De eerste werkzaamheden voor 2020 zijn verricht. Nu is het tijd om facturen op te stellen, maar wat was er ook alweer veranderd per 1 januari 2020? Een kort overzicht over het nieuwe btw-identificatienummer, de KOR en het factureren van werkzaamheden uit 2019.

Het nieuwe, verplichte btw-identificatienummer (BTW-ID)
Het omzetbelastingnummer voor eenmanszaken is vervangen door het btw-identificatienummer. Per 1 januari 2020 bent u verplicht dit nieuwe nummer te gebruiken in plaats van het omzetbelastingnummer.

Bent u een eenmanszaak?
Uw btw-identificatienummer hebt u eind 2019 van de Belastingdienst ontvangen. Per 1 januari 2020 bent u verplicht om het BTW-ID op de factuur te vermelden, in plaats van het oude omzetbelastingnummer. Behalve op de facturen moet u het BTW-ID ook op uw website vermeld staan.

Bent u geen eenmanszaak?
Uw btw-identificatienummer bestaat uit de letters NL met daarachter uw omzetbelastingnummer. Dit BTW-ID gebruikt u voortaan in het contact met andere ondernemers.

Doet u zaken met een eenmanszaak in Nederland?
Vraag op tijd het nieuwe BTW-ID van uw zakenpartners bij hen op. Als u bijvoorbeeld werkzaamheden verricht waarop u de verleggingsregeling wil toepassen, dan hebt u dit nummer nodig.

Kleineondernemersregeling
Per 1 januari 2020 is de nieuwe KOR ingegaan. Als u zich hiervoor hebt aangemeld, vermeldt u geen omzetbelasting meer op uw facturen. In plaats daarvan zet u op de facturen dat een vrijstelling van de omzetbelasting van toepassing is. Daarnaast moet uw nieuwe btw-identificatienummer op uw facturen staan.

Let wel,u bent niet altijd verplicht om een factuur op te stellen als u zich hebt aangemeld voor de nieuwe KOR. Voor de omzetbelasting hoeft u dan namelijk geen btw-facturen meer te versturen.

Facturen met werkzaamheden december 2019
Werkzaamheden die in december 2019 zijn verricht, mag u nog tot 15 januari 2020 factureren.

Neem contact op met onze partner Vincent van Veldhuizen

Hebt u vragen over de nieuwe KOR of over de facturatie van uw werkzaamheden? Of hebt u interesse in flinke tijdwinst dankzij een praktisch facturatieprogramma? Wij helpen u graag verder.

Bel nu