Nieuws
Gepubliceerd op 6 september 2022

Arbeidsovereenkomst voor BBL-leerling

Het zal je maar gebeuren!

Een nieuwe blog van relatiebeheerder/salarisadviseur Greet Meinardi.

Hebt u BBL’ers in dienst? Dan weet u vast hoe waardevol deze mensen voor uw onderneming kunnen zijn. In deze blog leest u over afspraken die u kunt maken om te voorkomen dat uw inspanningen om een BBL’er op te leiden, voor niets zijn.  

Wat is BBL?

Het is weer de tijd van het jaar voor leerplichtige schoolverlaters om met het nieuwe beroepsbegeleidende leerwegtraject (of kortweg BBL-traject) te beginnen. Deze leerlingen gaan per week één dag naar school en brengen de theorie vier dagen in de praktijk bij uw onderneming. Denk aan de buurjongen die al drie jaar lang uw vrachtauto’s wast en eindelijk met de opleiding tot chauffeur mag beginnen. Of het achterneefje dat er in de vakanties voor zorgt dat de werkplaats er spik en span uitziet. Maar ook het meisje dat binnen uw kapperszaak op zaterdag de klanten welkom heet en voorziet van een drankje. Dit zijn de mensen die graag een BBL-opleiding volgen.

Vanuit uw organisatie vergt het begeleiden van een BBL-leerling een hoop inspanning. Maar wat u ervoor terugkrijgt is van grote waarde, namelijk een gemotiveerde, door uw bedrijf opgeleide werknemer die het bedrijf door en door kent.

Aanbod van de concurrent

Maar dan…. doet de concurrent aan het eind van de studie een heel mooi aanbod aan deze waardevolle werknemer. Mag deze student dan zomaar vertrekken en u met lege handen (en een grote werkvoorraad) achterlaten? Het antwoord is: dat hoeft niet te gebeuren. U kunt hier namelijk afspraken over maken.  

Mogelijke afspraken

1. Binnen de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kunt u opnemen dat deze niet tussentijds opzegbaar is. Dat betekent dat de werknemer deze moet volmaken, ook al is hij nog deels student.
2. Het studiekostenbeding. Dit geldt niet alleen voor vaste medewerkers, maar ook voor BBL’ers. Vanaf 1 augustus 2022 is het juist belangrijk om dit op te nemen, aangezien wet- en regelgeving hieromtrent per 1 augustus gewijzigd zijn.
3. Het ronselbeding. Zeker als een collega al is weggekocht door een conculega, kan het verstandig zijn om een zogenaamd ronselbeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Dit voorkomt dat werknemers collega’s mogen ronselen.

Aanpassing Gecombineerde opgave vanwege niet-productief bouwland

Gepubliceerd op
24 april 2024

Niet aangeven inkomsten door cryptohandelaar is pleitbaar

Gepubliceerd op
23 april 2024

Fiscus gaat lichtvaardig om met waarheid: € 80.000 PKV

Gepubliceerd op
22 april 2024