Betaal niet te veel! Tips aangifte inkomstenbelasting 2020

Het is weer de tijd van het jaar waarin iedereen zich voor even belastingadviseur waant. Toch weer spannend om alle jaaropgaven, hypotheekoverzichten en giften erbij te pakken. Wat zal ik dit jaar terugkrijgen?

Met de volgende 7 tips dient u een goede aangifte in en laat u geen geld liggen.

Tip 1: Maak gebruik van de vooraf ingevulde aangifte, maar controleer uw gegevens

De Belastingdienst vult veel gegevens alvast voor u in. Dit levert u direct tijdswinst op en verkleint de kans op fouten in uw aangifte. Controleer wel goed of uw gegevens juist zijn. U bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het juist indienen van uw aangifte inkomstenbelasting.

Tip 2: Vergeet geen aftrekposten

De belangrijkste aftrekposten zijn:

 • Hypotheekrenteaftrek
 • Giften
 • Ziektekosten
 • Studiekosten
 • Partneralimentatie
 • Lijfrente/premie arbeidsongeschiktheid

Tip 3: Vergeet uw cryptovaluta niet

Bent u particulier en bent u op 1 januari 2020 in het bezit van cryptovaluta zoals bitcoins? Dan behoren deze cryptovaluta tot uw bezittingen in box 3. In de aangifte inkomstenbelasting 2020 geeft u de waarde van uw cryptovaluta in het economisch verkeer op 1 januari 2020 aan. Voor de waarde in het economisch verkeer kunt u aansluiten bij de koers van het gebruikte omwisselplatform op 1 januari 2020.

Tip 4: Maak gebruik van middeling

Als het belastbaar inkomen van box 1 in 3 opvolgende jaren sterk in hoogte verschilt, kan middeling van inkomens belastingvoordeel opleveren. Het voordeel moet wel meer bedragen dan de drempel.

Tip 5: Maak gebruik van periodieke giften

Doneert u elk jaar aan uw favoriete goede doel? Maak dan gebruik van periodieke giften.

Anders dan bij normale giften geldt met periodieke giften niet een drempelbedrag vanaf wanneer uw giften pas aftrekbaar zijn. Zo is iedere euro aftrekbaar op uw aangifte inkomstenbelasting.

Wat is een periodieke gift?
Uw gift is een periodieke gift als u aan 3 voorwaarden voldoet:

 • U geeft jaarlijks hetzelfde bedrag aan dezelfde instelling of vereniging. U mag zelf weten of u uw jaarlijkse gift in één keer of in meerdere keren betaalt.
 • U betaalt het bedrag minimaal 5 jaar achter elkaar.
 • U hebt vastgelegd wanneer uw jaarlijkse gift stopt, bijvoorbeeld na 5 jaar. Overlijdt u vóór die termijn afloopt, dan moet de jaarlijkse gift stoppen bij uw overlijden.

Voorwaarden om uw periodieke gift geheel te mogen aftrekken

 • Uw gift gaat naar een ANBI (algemeen nut beogende instelling). Of naar een vereniging die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Welke voorwaarden dat zijn, leest u hier
 • U hebt de periodieke gift vastgelegd in een overeenkomst die u door een notaris laat opmaken of in een overeenkomst die u zelf met de vereniging sluit.
 • U krijgt niets in ruil voor uw periodieke gift.

Tip 6: Pas fiscaal partnerschap toe

Het toepassen van fiscaal partnerschap kan veel voordeel opleveren. Door aftrekposten juist te verdelen, kunt u belasting besparen. Dit levert vooral voordeel op als u de mogelijkheid hebt om een aftrekpost in mindering te brengen op het hoogste inkomen van belastingplichtige of partner: zo wordt het bedrag afgetrokken tegen een hoger belastingtarief. Ook in box 3 kan een optimale verdeling zorgen voor een besparing van honderden euro’s aan belasting. Bent u gehuwd, dan is het fiscaal partnerschap verplicht. Trouwt u in de loop van dit jaar of woont u samen, dan is fiscaal partnerschap een keuze.

Tip 7: Betaal niet te veel belasting, neem contact op met ODG

Komt u niet helemaal zelf uit de aangifte inkomstenbelasting? U bent niet de enige, vraag ons gerust om hulp. Onze adviseurs staan u graag te woord en zorgen ervoor dat u niet te veel belasting betaalt.

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen contact met u op!


 

Contact met ODG

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht of wilt u graag eens in contact komen met één van onze accountants of adviseurs? Laat hieronder uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op.